Bezdán informativ honlapja

Utolsó frissítés:
2017. szep. 24.Mlt-kor


Emlkezs az isterbci ldozatokra (2009)


Bezdnban november 3-n, az isterbci vrengzs 65. vforduljn az Als temetben gyszmisn s koszorzsi nnepsgen emlkeztek meg a partiznok ltal a msodik vilghbor vgn meggyilkolt tbb mint szz bezdni magyar frfirl. Az Als temetben az isterbci emlkkeresztnl hrom magyar prt - a VMDP, a VMSZ s a VMDK - egytt helyezte el a kegyelet virgait, a Magyar Nemzeti Tancs nevben koszort helyezett el Papp rpd elnki tancsad, a bezdni helyi kzssg nevben pedig Friedrich Gyula, a helyi kzssg tancsnak alelnke.Tari Istvn, a VMDK alelnke alkalmi beszdben kiemelte, hogy Bezdnban a hozztartozk a halottaikhoz val alapvet emberi jog tudatban elsznt btorsggal feltrtk az isterbci tmegsrt s szeretteiket a temetben temettk el.

-Az rtatlan ldozatokrl val megemlkezsek alkalmval mindig felmerl a megbocsts krdse, m megbocstani annak lehet, aki elnzst kr, viszont Jugoszlvia jogutdja, Szerbia nem krt bocsnatot a vrengzsek miatt, s nem is krptolta az ldozatok hozztartozit - hangslyozta Tari Istvn.Neveda Ferenc, a VMDP nyugat-bcskai szervezetnek elnke, aki az 1990-ben megtartott els ilyen megemlkezs ta fradhatatlanul szervezi a kegyeleti emlknnepsgeket s kutatja az 1944-es esemnyeket, a bezdni ldozatokrl mondott megemlkezsben utalt a trtnelmi igazsgtalansgok s az igazsgttel elmaradsa miatti traumkra, a kisebbsgbe knyszertett emberek letben bekvetkezett sorstragdikra. Ha nem lett volna Trianon, nem haltak volna meg emberek csak azrt, mert magyarok voltak s szerettk a hazjukat, s az isterbci megtorls sem trtnhetett volna meg - hangslyozta.
Az isterbci emlkkereszt eltti koszorzst kveten a rsztvevk a temetkpolna mgtti honvdsroknl is megemlkezst tartottak, itt Kovcs Antal, Cstalja polgrmestere emlkezett meg a Bezdnban a hbor vgn ldozatul esett 37 honvdrl, majd elhelyezte a kegyelet virgait.

A koszorzsi nnepsget megelzen bemutatott szentmisn Ft. Zelity Mihly plbnos atya prdikcijban ugyancsak az rtatlan ldozatokra emlkezett, hangslyozvn, hogy Isten akaratban megnyugodva a megbocstunk, de nem felejtnk elvet vallva a ma embernek is mindig kszen kell llna az t vgre.

A megemlkezst a bezdni templomkrus szp nekeivel, Mt Ilona s Neveda Emese szavalatval, Sipos Mihly sajt alkalmi versnek elmondsval tette nneplyesebb.


F-ch


Oldal tetejreCopyright © Bezdan Web Team