Bezdán informativ honlapja

Utolsó frissítés:
2017. szep. 24.Bezdni Rmai Katolikus Egyhzkzssg

Helysg: Bezdn
Fesperessg: Dunamenti
Esperessg: Zombori
Cm: Fasizmus ldozatainak u. 9., 25270 Bezdn, Srbija-Crna Gora (SCG)
Tel./Fax: 00381/25-810-329
Bankszmlaszm: Vojvodjanska banka a.d.
355-0000001045923-18 - RIMOKATOLIKI UPNI URED SVETOG IMUNA I JUDE TADEJA; BEZDAN
Nyilv. szm:

Plbnos: Ft. Zlity Mihly
letrajz: 1970-ben szlettem a tiszamenti Moholon. Teolgiai tanulmnyaimat Szegeden s Pcsett vgeztem. Szentelsem eltti vekben a szabadkai, majd az jvidki fplbnikon mr kisegtknt tevkenykedtem. 1998 nyarn szenteltek papp Szabadkn. Szentelsem utn a zombori plbnira helyeztek kplnnak. Egy v utn kerltem a jelenlegi helyemre a bezdni Szent Simon s Jds Td apostolokrl nevezett plbnira, ahol mr hatodik ve ltom el a plbnosi teendket.

A bezdni egyhzkzssg trtnete:

Bezdn pusztn a trk hdoltsgot kvet jrateleptse eltt (1751) a zombori ferences rendi szerzetesek tartottak istentiszteletet az itt l rmai katolikus hveknek a Szenthromsg kpolnban. Szjhagyomny szerint sterbczi juhszok ptettk 1710 s 1720 kztt fogadalombl, mivelhogy juhaik megmenekltek egy pusztit betegsgtl. Mai alakjt 1832-ben nyerte el, amikor feljtottk. A Szenthromsg tiszteletre szenteltk fel.


                  

Az els templomot a telepesek ptettk ugyanollyan anyagbl, mint hzaikat. A falakat fonvesszbl, a tett pedig ndbl ksztettk. A templom ptst feltehetleg az 1740-es vek elejre tehetjk. 1755-ben a templom megsemmislt, egyes feljegyzsek szerint sszedlt, mg ms feljegyzsek szerint legett.
1756-ban Mayerhoffer Ferenc budapesti ptmester tervei alapjn j templomot ptettek, tglbl. Az j templom fellete 28*15 mteres volt. A lakossg szmnak gyors nvekedse miatt a templom hamarosan kicsinek bizonyult, ezrt II. Jzsef csszr 1787-ben elrenbdelte annak bvtst, amire nem kerlt sor.
A templomot Kapitny Mtys plbnos ldotta meg Szent Simon s Jds tiszteletre. Attl az idtl kezdve szokss vlt, hogy oktber 20-n bcs volt a faluban.


               

Az els 'visitatio canonica' (egyhzltogats) 1762-ben trtnt a faluban. Akkortjt a faluban lt nhny grgkeleti lakos is, nem volt kln templomuk sem temetjk. Valsznleg szerbek lehettek.
1764-tl a Szenthromsgrl nevezett kpolnban egy zombori ferences bart hirdet igt. A kpolna felszerelsre s fenntartsra adomnyokat gyjt a hvektl. A kpolnt hamarosan gy felszereltk, hogy ott minden szombaton, valamint Szent Gyrgy s Szent Mihly napjn szentmist tarthattak. A falu lakossga az emltett nnepnapokon krmenetben vonult a templomtl a kpolnig. Az ott megtartott mise utn krmenetben trt vissza a templomba.
Az 1840-es vek kzepn ismt napirendre kerlt az j templom ptssnek krdse. 1845. II. 13-n Volvtz Gyrgy plbnos levlben arra krte a kalocsai pspkket, hogy mozdtsa el a templompts gyt, mert a 7011 bezdni katolikus hv szmra mr igen kicsi a mr meglv templom. Az engedly a Magyar Kirlyi Kamartl jlius 19-re megrkezett, viszont csak kvetkez v elejtl indulhatott meg az ptkezs a helybli lakosok krben lappang tbbves viszly miatt, a templom ptst illetleg. 1846 mrcius 26-n megkezdtk a munklatokat, az ptkezs ideje alatt a Szenthromsg kpolnban tartottk a szentmist. 1847 szeptemberre mr llt a templom falain a tet faszerkezete s elkszlt a kpadlzat is. Foly v december 19-n, vagyis dvent 4. vasrnapjn, Ftisztelend Polesetzky Blint adonyi prpost s plbnos valamint szmos egyhzi s vilgi elljrk s a helyi a helyi kzssg rszvtelvel felszentelte a templomot. A np kvnsgra s a csaknem szzves hagyomny ltal, a templom vdszentjei jonnan Szent Simon s Jds apostolok lettek.
Az j templom neo romn stlusban a kvetkez mretekkel plt: hossza 56 m, szlessge 12,85 m, a toronymagassg 38 m. Falait kvlrl s bellrl fehrre meszeltk. Volt 3 nagy s 1 kis kemnyfa ajtaja. A 9 nagy s 4 kis ablaknylst kznsges veggel fedtk be. A hromhajs templom kzepn s az oldalfalak mentn egyarnt padok lltak.Volt benne foltr, kt mellkoltr s prdiklszk. A templom klnlegessge, hogy a templomtorony a szently felett plt fel. Hogy mirt plt a torony a jelenlegi helyre nincs rsos magyarzata. Szjhagyomny szerint az a templomra eredetileg kt tornyot terveztek, de az 1918-as szabadsgharc kvetkeztben a tornyok ptst elhalasztottk. A kincstr a kt torony felptsig a templom hts rszhez egy ideglienes tornyott ptetett. Az idk folyamn megfeledkeztek az eredeti tervekrl, s gy a maga nemben egyedi templom birtokba jutott a kzsg.
A foltr olajfestmnyt, amely a templomvdszentjeit, Szent Simont s Jdst brzolja, Schaffer Bla bcsi akadmiai fest ksztette 1847-ben. Ugyancsak ksztette a kt mellkoltr felett ll Nepomuki Szent Jnost s a Szent Csaldot brzol festmnyeket is.
1875 szeptemberben krelmezte a bezdni plbnia a Fels-temetben lv kpolna ptst. A felptsre Szauerborn Anna vgrendeletileg adomnyozott. 1876-ban megkaptk az ptsre az engedlyt, 1877 pnksd utni szerdn Kubimszky Mihly pspkhelyettes ldotta meg Szent Anna tiszteletre.
1884-ben szintn engedlyt krtek egy kpolna ptshez, az Als-temetben. A munklatokat szeptemberben megkezdtk, 1885-ben szenteltk fel a Szent Sr tiszteletre.
1887-ben toronyra kerlt a templomra. 1912-ben Klvria plt az Als-temetben. A keresztcsoport 3 haraszti kbl kszlt keresztbl s 3 ntttvas testbl, sskuti kbl faragott Szent Mria Magdolna s Szent Jnos szoborbl, valamint 14 "terracotta stcikpl" ll. 1913-ban Zsellr Imre budapesti vegfest ablakait szereltk fel a mr meglv kznsges veg helyett...

Oldal Tetejre
Copyright © Bezdan Web Team