Bezdán informativ honlapja

Utolsó frissítés:
2017. szep. 24.Karlo Bijelicki Knyvtr Bezdni tagozat

Vissza

Trtnelem

Bezdnban mr 1900-ban ltezett Magyar Olvaskr, a mai Fasizmus ldozatai utcban. Mr akkor jelents szm knyvvel rendelkezett. A bolgr katonasg azonban 1944-ben megsemmisitette a knyveket, s igy a Magyar Olvaskr megsznt. 1924-ben megalakult a Szerb Olvaskr a Magyar Olvaskr helyn, mintegy 400 knyv llt az olvask rendelkezsre. 1941-ben ez is meg lett semmisitve, s jra megsznt az Olvaskr.


1946-ban a Helyi Mveldsi Kzssg keretein bell megalakult a Npi knyvtr s olvasterem. E formjban dolgozott 1954-ig, amikor kivlt a Helyi Mveldsi Kzssgbl s nllan folytatta tevkenysgt. 1963, a kzsgi knyvtregyesits ta a zombori Karlo Bijelicki Npknyvtr bezdni tagozataknt van nyilvntartva. Ebben az vben a Glya utca 2-es szm alatt helyeztk el a knyvtrat, de helyhiny miatt 1967-ben tkltztettk a Templomkzbe, a mai rendrlloms pletbe, 1976-ban pedig a Glya utca 20-as szm alatt rendeztk be, ahol hsz vig ltogathattk a polgrok.
1996-ban ismt kltzsre kerlt sor, most mr a helyi Testvrisg-Egysg ltalnos Iskola egyik osztlytermben kapott helyet. Vgl 2005 mjusban a Helyi Mveldsi Kzssg kzbenjrsra, a magyarorszgi Illys Kzalapitvny, valamint a Hatron Tli Magyarok Hivatalnak tmogatsval elfoglalta megrdemelt helyt jra a Templomkzben, a bezdni Kultrkzpont pletben. A bezdni knyvtrtagozat ma kzel 17.000 magyar s szerb nyelv knyvvel rendelkezik, a tagok szma 250 krl mozog.
Ha a bezdni knyvtrrl beszlnk, szinte ktelez megemliteni Kelsch Jakabot, aki adomnyaival nagyban hozzsegitett a bezdni knyvllomny bvitshez, valamint az olvasterem bebtorozshoz. sszesen 4383 knyv kerlt ki Kelsch Jakab hagyatkbl, amelyek ma is megtallhatk.


Aktulis

A knyvtrnak jelenleg kt alkalmazottja van, akik reggel 8 rtl 18 rig vrjk az rdekldket.
A knyvtr olvastermben lehetsg van napi-, heti- s ifjsgi lapok olvassra. (Magyar Sz, Kpes Ifjsg, Csaldi Kr, Zabavnik, Somborske Novine).

A beiratkozs egy vre szl, kezdve janur elsejtl, foly v december 31-ig.

Beiratkozsi dij:
Felnttek 300 din.
Tanulk, egyetemistk 200 din.
Csaldi beiratkozs(hrom tag) 400 din.
Munkakzssg 200 din.

A knyvtr olvastermben megtekinthet a 2005-s "Kolonia" legszebb festmnyeibl ll, eladssal egybekttt killits.
A knyvtrban szmitgpek llnak a tagok rendelkezsre, melyet ingyenesen hasznlhatnak, akr ingyen bngszhetnek is a vilghln.


Vissza

Oldal tetejre
Copyright © Bezdan Web Team