Bezdán informativ honlapja

Utolsó frissítés:
2017. szep. 24.
A bezdáni gyógyfürdő


Cím: Gólya u. 7.-9., 25270 Bezdán, Srbija(SRB)
Tel./Fax: +381/25-810-117
Tel: +381/25-810-846
Főorvos: Dr. Kedves Gusztáv

A gyógyvízforrás

A gyógyfürdő bejárata

A gyógyfürdő udvara


Bezdán, a mintegy 5360 lakosú, északnyugati-bácskai helység, a Duna bal oldalán, a szerb-horvát és a szerb-magyar országhatár közelében fekszik. Egyik legrégibb és legismertebb intézménye, a gyógyfürdő.
A gyógyfürdőbe érkező páciens azonnal megállapíthatja, hogy az intézmény objektumai nem mutatnak semminemű fényűzést. Nem találkozik idegencsalogató szolgáltatásokkal, sem színes prospektusok hírdetéseivel. A fizikoterápiás részlegben pedig azt tapasztalhatja, hogy az ott folyó munkának a szerénység a legfőbb meghatározója. Ezekután felvetődhet benne a kérdés: Mely betegségeket kezelik itt eredményesen? A statisztikai adatok szerint a benfekvő páciensek közel 30 százaléka időskorú járóképtelen. A fekvő betegek 50 százaléka kopásos izületi és porckorong betegségekben szenved; 35 százalékát szélütéses (féloldali szpasztikus) bénulás, 15 százalékát pedig a mozgásszervek (csont, izom, izület, ideg) funkcionális zavara miatt kezelik. A bejáró betegek 75 százalékának izület- és porckorongkopás okozta panaszai vannak; 25 százalékuk mozgásszervi sérülés utókezelése céljából látogat a gyógyfürdőbe.

Néhány fontosabb adat az intézmény történetéből.
Jó ívóvíz után kutatva, a mai gyógyfürdő közvetlen közelében 1912-ben artézi kutat fúrtak. A 320 méter mélyből feltörő víz halvány sárga színű volt és ha meggyújtották, lángra lobbant (metán tartalma miatt). Ez a jelenség nem hagyta nyugton a helység vezetőségét. Vízmintát küldtek vegyelemzésre Szabadkára és Budapestre. A kapott eredmények azt mutatták, hogy jódban gazdag ásványvízről van szó (1 liter ásványvíz 2,84 milligramm jódot tartalmazott).
Bezdán község szegény volt ahhoz, hogy gyógyfürdőt építhessen. Az 1930-as évek végén községi földek eladásával mégiscsak sikerült gőzfürdőt építenie az artézi kút mellett. A gőzfürdőnek volt gőzkamrája, fürdőmedencéje, három kádja és pihenőterme. Az intézményt 1940. január 2-án adták át rendeltetésének.
1955-ben az artézi kút ásványvizét gyógyvízzé minősítették, a gőzfürdőt pedig gyógyfürdővé nyilvánították. Ettől az időtől kezdve az intézmény területe szinte építőhellyé változott. Minden évben épült valami. 1957-ben az intézményben megnyílt a fekvőbeteg-részleg. 1960-ban az intézmény terápiája új tartalommal bővült, miután alkalmazni kezdték az orvosi rehabilitációt. Ennek célja talán az időskorú járóképtelen páciens esetében szemléltethető legjobban. E kezeléssel az intézmény egészségügyi dolgozói megkísérelik elérni, hogy a páciens visszanyerje megbetegedése vagy sérülése előtti állapotát vagy megközelítse azt.
1966-ban új artézi kutat fúrtak, ezuttal az intézmény udvarában. Napjainkban ezt használják a gyógyterápiás medencékben és a kádakban. A 310 méter mélyből percenként 90 liter (24 óra alatt 129,6 köbméter), 25,5 Celsius-fokos gyógyvíz tör fel, amelynek vegyi összetétele azonos az első artézi kút vizével. (A gyógyvizet jódban gazdag alkálikus (NaHCO3) gyógyvizek csoportjába sorolják.) Használata előtt felmelegítik 36-37 Celsius-fokra.
1975-ben az intézmény a zombori Egészségügyi Központ egyik munkaalapszervezete lett. 1981-ben a gyógyfürdőben megnyílt az új fizikoterápiás részleg, amely 2300 négyzetméter területen fekszik. Felszereltsége lehetővé teszi a legeredményesebb fizikai gyógymódok alkalmazását és a koszerű rehabilitációt. A blokkban van egy kisebb és egy nagyobb gyógyterápiás medence (6,5 x 5,5 méter; a vízmélység 1 méter - 8,2 x 13,5 méter; a vízmélység 2 méter), egy nagyobb és két kisebb tornaterem. Külön-külön helyiségben található a mozgás-, a munka-, a hidro-, a termo-, az elektro-, a hidroelektro, a lézer- és az elektromágneses terápia, valamint a kézi masszáskezelés.
Az intézmény a délszláv háborúk és a gazdasági szankciók idején teljes kapacitással dolgozott.

Elektro-terápia, kis tornaterem,
hidromasszázs, munkaterápia

Nagy-és kis medence,
nagy tornaterem

Munkaterápia, mágnesterápia,
elektro-terápia


Ma, a dr. Kedves Gusztáv szakorvos vezette 85 betegágyas gyógyfürdő a zombori közkórház keretében működik. 67 állandó munkaviszonyban lévő dolgozót foglalkoztat. Az egészségügyi dolgozók száma 36 (többek között van 2 fizikoterápiás és rehabilitációs szakorvos, 2 szakosításon lévő általános orvos, 3 főiskolai és 10 középiskolai gyógytornász, 13 általános egészségügyi technikus, 2 betegápoló, 1 laboráns technikus és 1 masszőr).
A betegszobák kettő kivételével 6 ágyasok. 2006-ban 1233 benfekvő és 879 bejáró pácienset kezeltek. A privát benfekvő páciensek száma 412, a bejáró páciensek száma pedig 320 volt.

Kezelési javallatok:
- az izületek és a csigolyák degeneratív (kopásos, elfajulásos) betegségei, amelyek mozgásszervi funkcionális zavart okoznak,
- ülőidegzsába (isiász) és karidegzsába,
- csigolyaközötti porckorongsérv,
- elsődlegesen idült sokizületi gyulladás (Rheumatoid arthritis),
- a gerinc idült progrediáló izületi gyulladása (Morbus Bechterew),
- mozgásszervi sérülések utáni állapotok,
- a környéki és a központi idegrendszer sérülése vagy gyulladása következtében fellépő bénulások,
- mozgásszervi műtétek utáni állapotok és
- gyermekkori gerincferdülések és mellkasdeformitások.

A bezdáni artézi kút vize tiszta, halvány sárga színű, szagtalan és enyhén lúgos kémhatású. Az egyik jódban leggazdagabb gyógyvíz Szerbiában. A rádióizotopókkal végzett külföldi kutatások azt mutatják, hogy a jódos fürdő után a bőrben még hetekig kimutatható a bejutott jód. Több orvoskutató úgy véli, hogy a szervezetbe felszívódó jód nemcsak slájmoldó, hanem kedvezően hat a vérerekre, javítja a pajzsmirigy működését hypothyreosis esetén, erősíti a szervezet természetes ellenálló képességét (imunrendszerét) és semlegesíti a szervezetre ható kisebb atomsugárzást is.


A BEZDÁNI GYÓGYFÜRDŐ SZOLGÁLTATÁSAINAK ÁRJEGYZÉKÉBŐL
Érvényben: 2007. május 15-től.

Árjegyzék azon páciensek számára, akik saját költségükön kívánják kezeltetni magukat:

BENT FEKVŐ PÁCIENSEK

- kórházi nap (elhelyezés, terápiák, étkezés) járóképes páciens

1100

din.

- kórházi nap (elhelyezés, ápolás, terápiák, étkezés) járóképtelen páciens

1400

din.

- pácienskísérő (panzió)

700

din.


BEJÁRÓ PÁCIENSEK

- szakorvosi vizsgálat

600

din.

- étkezés

    reggeli

100

din.

    ebéd

200

din.

    vacsora

100

din.

- paraffinpakolás (testrész)

100

din.

- elektroterápia

130

din.

- kádfürdő

130

din.

- gyógyterápiás medence

130

din.

- részleges elektromos fürdő (négyrészes kád)

170

din.

- teljes elektromos fürdő (galvánkád)

170

din.

- lézerkezelés

150

din.

- mágneses erőtér kezelés

130

din.

- egyéni gyógytorna

130

din.

- víz alatti vízsugármasszás kádban

130

din.

- testrészmasszás

150

din.

- egész testre kiterjedő masszás

450

din.


B.

Oldal tetejére

Copyright © Bezdan Web Team