Informativna stranica Bezdana

Poslednji update:
24. sep. 2017.Kultura

Sekcija Piro roa trea na 40. MIRK-u u Molu (2010)
Radionice sa decom (2009)
Udruenje Piro roa na izlobi u Budimpeti i Novom Sadu (2008)
Recept bakin, kola dananji (2008)
Poklon udruenja PIROS ROZSA (2008)

UDRUENJE PIROS RZSA UVA I NEGUJE TRADICIJU RUKOTOVORINA

Od rane mladosti, Rozalija Holpert je volela i radila runi rad. Svoj hobi i ljubav, pre dve godine, podelila je sa drugima: osnovala je udruenje Piros rzsa (Crvena rua) u okviru KD Petefi andor. Pored rukotvorina (vez, heklanje, pletenje, slikanje, vajanje), lanovi udruenja neguju i stare recepte o izradi testa i poslastica.
Udruenje danas ima preko pedeset lanova raznih uzrasta, a moe se rei i pola, tj. ima mukih lanova koji vezu, prave brodove u boci... Sastaju se jednom meseno i planiraju. Nedavno su se iz Sente sa Meunarodne izlobe rukotvorina vratili sa pregrt medalja i diploma. Predsednica Rozalija je dobila i velemajstorsku diplomu, a udruenje 36 prvih mesta. Bili su sedmi od ukupno 72 grupe izlagaa.

I jesen e biti zanimljiva. Oekuje ih uee u Kaloi i Budimpeti na izlobi rukotvorina. Pored raznovrsnih vetina koje neguju, uz pomo ena iz antavira, ele da naue i pavork, kao i izradu predmeta od slame i kukuruzovine.

Jo jedna zanimljivost iz ovog udruenja je rad sa decom u osnovnoj koli. Prole godine, ljubav i vetinu u izradi rukotvorina uspeno su preneli grupi od 25 dece. Kako nam kae Rozalija, nameravaju i ove kolske godine nastaviti radionice sa decom, jer decu i te kako interesuju pojedini runi radovi.


S.T.Vrh stranice


Copyright © Bezdan Web Team