Bezdán informativ honlapja

Utolsó frissítés:
2017. szep. 24.Hrmastallkoz 2008 - Program
A bezdni Pulzus civil szervezet szervezsben 2008. augusztus 16-n immr negyedik alkalommal kerlt sor a Duna menti kultr-, tnc-, zenei s kzmves napra, a Hrmastallkozra (etnofesztivlra), melynek a Bcskai Nagycsatorna partja, pontosabban a strandnl lv partszakasz adott otthont. A rendezvny anyagi ftmogati: a Szlfld Alap, a Bezdn Helyi Kzssg, a Tartomnyi Oktatsi s Kulturlis Titkrsg s a Zombor Kzsg voltak.

Az rdekldk mr dleltt 10 rtl megcsodlhattk a kzmvesek alkotsait, vlaszthattak a kirakod vsr portkibl. Fogyaszthattak dtitalokat, srt, slt kolbszt. Vsrolhattak a helysznen sttt lngost s palacsintt, a Piros rzsa kzimunka- s kzmves csoport aktivistinak jvoltbl.

A Hrmastallkoz alkalmval, a helyi kzssg tancstermben 12,30 rai kezdettel dszeladst tartottak, amelyet tbb meghvott vendg megtisztelt jelenltvel. Dr. Pfaff Mihly, a helyi kzssg tancsnak elnke magyar nyelven, mg dr. Marija Nadoveza, a vgrehajt bizottsg elnke szerb nyelven mondott beszdet. Mindketten tbbek kztt elmondtk, hogy a Hrmastallkoz bemutatkozsi lehetsget nyjt mind a helybeli mkedvel fiataloknak, mind a krnykbeli, hazai s hatron tli mveldsi egyesleteknek, valamint a kzmvesek s rgi mestersgek mvelinek is. Kiemeltk: a rendezvny j alkalom arra, hogy e trsgben l nemzeti kzssgek tagjai megismerjk egyms kultrjt; ha ez megvalsul, knnyebben elfogadhatjk egymst.

A hromrs csatornaparti mveldsi programot a tancselnk dlutn 4 rakor nyitotta meg. A mkedvelk nagy mret, fedett sznpadon lptek fel. A bezdni Petfi Sndor ME keretben tevkenyked Varzsplca gyermeksznjtsz csoport tagjainak tncait (glyatnc, cowboytnc) a kznsg tetszssel fogadta. Valamennyi tncszmot Sipos Erzsbet tantott be. A helyi Testvrisg-egysg ltalnos Iskola tnccsoportja rimci s dl-alfldi nptncokat adott el, Kanizsai Ilona vezetsvel. A szontai mazsorettlnyok kznsgsikert arattak. A bajsai Testvrisg ME asszonykrusa magyar, a nemesmiliticsi Lemes ME asszonykrusa pedig benyevc npdalokkal szrakoztatta a publikumot. A zombori Ravangrad ME tncegyttese szerb, a plavnai Matos ME s a monostorszegi Bodrog ME tnccsoportja sokc nptncokat mutatott be sikerrel. A garai (Magyarorszg) ifjsgi nptnccsoport kapuvri s szatmri tncokkal lpett sznpadra. A cszai (Horvtorszg) Csrds ME tncosai moldviai s erdlyi nptncokkal gazdagtottk a tallkozt. Droznik Popovics Teodra, a szabadkai tantkpz kar hallgatja magyar npdalneklsvel szp perceket szerzett a csatornapartra ltogatknak. A msorszmokat szerbl Izabela Bui, mg magyarul Botka Aleksandar konferlta be.
A mveldsi program utn kihirdettk a bezdni zon kolgiai Trsasg ltal szervezett, a Legszebb virgoskert-dszkert elnevezs verseny eredmnyeit.
A bezdni Nagy Tibornak ksznheten klndjat kap a Hrmastallkoz szervezsrt METZTGER TOMO mgpedig egy JAMI-JAMI botot, amivel az afrikai Tonga trzs hiedelme szerint a vz szellemt lehet elidzni.Ezutn a zombori Aut s a Chicks and freaks zenekar szrakoztatta a kznsget.
Oldal tetejreCopyright © Bezdan Web Team