Informativna stranica Bezdana

Poslednji update:
24. sep. 2017.Trojni susret 2008 - Program

Izloba starih zanata
Prezentacija ED "OZON"
Podela nagrada za najlepe okunice
arena galerija

U subotu, 16. avgusta 2008, odran je etvrti po redu Trojni susret - Podunavski dan kulture, muzike i plesa.

Tokom troasovnog kulturno-umetnikog programa, pored domaina, nastupili su i gosti iz Srbije (Sonta, Sombor, Baki Monotor, Baja, Svetozar Mileti, Plavna), Maarske (Baja, Gara) i Hrvatske (Suza). Pozdravni govor je odrao predsednik Saveta MZ "Bezdan" dr Pfaff Mihalj, a voditelji programa su bili Bui Izabela i Botka Aleksandar.


Publici su se prvo predstavile maoretkinje iz Sonte, koje uskoro oekuje nastup na evropskom prvenstvu.


Plesna sekcija "Varapalca" - ogranak KUD "Petefi andor" iz Bezdana, odigrala je Rodin ples, u koreografiji ipo Erebet.


KUD Ravangrad iz Sombora predstavilo se igrama iz Bujanovca i Nia, kao i opskim igrama.
KUD Bratstvo iz Baje predstavljao je enski hor uz pratnju citrakog orkestra.


Iz maarskog mesta Gara, stigla je omladinska plesna grupa, koja se predstavila kapuvarskim i satmari igrama.Hrvatsko kulturno umjetniko, prosvjetno drutvo Mato iz Plavne predstavilo je okake igre i pesme.

Pevaka grupa hrvatsko-bunjevakog KUD Leme iz Svetozara Miletia je pevala duhovne i narodne izvorne pesme.Uenici Osnovne kole Bratstvo-jedinstvo iz Bezdana su plesali Dlalfldi i Rimci igre koje su, ovog leta, nauili u plesnom kampu Gyngykalris ("Biserna ogrlica" Bezdan 2008). Za koreografiju je zasluna Kaniai Ilona.

KUD arda iz Suze (Hrvatska) nastupilo je s maarskim igrama iz Moldavije, Satmara i Transilvanije.
Kulturno-umetniko drutvo Hrvata Bodrog iz Bakog Monotora je predstavilo obiaj Igranka.


Omladina KUD "Petefi andor" iz Bezdana odigrala je Kaubojski ples i Ketchup ples (koreograf: Kaniai Ilona), a nastupio je i veseli klovn.


U veernjem delu programa sledila je dodela nagrada vlasnicima najlepih okunica u Bezdanu, po izboru komisije ED "Ozon" i na osnovu glasanja putem e-maila na naem sajtu.
Najzasluniji za odravanje bezdanskog etnofestivala, Tomo Metzger, primio je specijalnu nagradu - JAMI-JAMI tap posveen Bogu vode afrikog plemena Tonga, koje pleme ivi na dananjoj teritoriji Zimbabvea, od Na Tibora iz Johanesburga (JAR).Na platou ispred bine, deca koja su letos pohaala plesni kamp, igrala su igre iz Moldavije. Pridruili su im se gosti i publika. Tamburai KUD Mato svirali su pored bine a gosti i publika igrali okako kolo.


Uvee je, za omladinu i sve one koji se oseaju mladi, odran koncert bendova iz Sombora - OUT i CHICKS AND FREAKS, ime je zavren ovogodinji Trojni susret.
Vrh straniceCopyright © Bezdan Web Team