Bezdán informativ honlapja

Utolsó frissítés:
2017. szep. 24.Kultra


Szerb pravoszlv templom pl Bezdnban

A bezdni pravoszlv templom ptsi bizottsga 2007. mjus 3-n a sznhzteremben beszmolt az ptkezssel kapcsolatos eddigi tevkenysgrl. A szervezk az sszejvetelt egy dokumentumfilm bemutatsval tettk nneplyesebb.
A megjelenteknek bemutattk a Szent Lzr Fejedelem Vrtan s a Szent Szerb Vrtank (Sveti velikomuenik knez Lazar i Sveti srpski muenici) tiszteletre ptend templom makettjt. A templom a Puszta u. s a Glya u. sarkn, a Puszta u. 24. szm, lebontott hz telkn fog llni.
Mirko Strigi, az ptsi bizottsg elnke a tbbek kztt arrl tjkoztatott, hogy a tervrajzot kiss t kell dolgozni, mivel a harang nem helyezhet el a templomba; a templomnak, a haranglbnak s a paplakknak hrom kln ll ptmnynek kell lennie; az ptanyagbl a cement, a tgla s a kavics szksges mennyisgt sikerlt megkzeltleg biztostani.
Trtnelmi emlkeztetl elmondjuk, hogy a 14. szzad kzepn az oszmn-trkk behatoltak a Balknra, s az 1380-as vek elejtl mindjobban veszlyeztettk a szerb terleteket. Lzr (1329-1389) szerb fejedelem kezdetben sikeresen ellenllt a trk hadjratoknak. Orszga vdelmt csaldi kapcsolatai rvn is igyekezett megersteni. Pldul egyik lnyt felesgl adta Garai Mikls magyar fnemeshez, macsi bnhoz, aki meghatroz szerepet jtszott Magyarorszg dli rsznek a kormnyzsban. A szerb s a trk hadsereg dnt tkzetre 1389. jnius 28-n (az j naptr szerint) a Kosovo poljn (Rigmezn) kerlt sor. A szerb hadakat Lzr fejedelem, a legersebb s a legbefolysosabb fur vezette, aki hatalma cscspontjn Morava-mellket s umadijt, valamint Ni, Kruevac s Uice vrosokat is birtokolta. A csata a szerb hadsereg teljes veresgvel rt vget. Lzr fejedelmet elfogtk s kivgeztk. Elbb Pritinban hantoltk el, majd 1391-ben az ltala alaptott Ravanica kolostorban. A trkk ell a magyarorszgi Szentendrre meneklt ravanicai pravoszlv szerzetesek 1697-ben a fejedelem fldi maradvnyait Szentendrrl a Szermsgben lv Vrdnik kolostorba helyeztk t. 1989-ben ereklyetart ldja ismt a Ravanica kolostorba trt vissza.
A trk uralom Szerbiban kzel t vszzadig tartott. A szerb pravoszlv egyhz Lzr fejedelmet a szentek sorba emelte. A szerb npkltszet a kosovi mezn elesett katonkat rettenhetetlen hskknt nekli meg. Azltal, hogy a kosovi harcosok inkbb vlasztottk a csatatri hallt, mint a megalzkodst a tlers ellensg eltt, brentartotta a npben a harci szellemet az elnyomats idejn s hitet adott nekik, hogy a felszabaduls napjnak el kell jnnie.

A Bezdnban a telt hz eltt vettett, tbb mint egyrs dokumentumfilm Dr. Nikolaj Velimirovi (1880-1956) iai s ohridi szerb pravoszlv vladika (pspk) lettjt s munkssgt mutatta be. A nzk megismerkedhettek a korabeli, fontosabb trtnelmi esemnyekkel is. A szerb egyhztrtnszek szerint Dr. Nikolaj Velimirovi vladika a szerb pravoszlv egyhz legjobb templomi sznoka volt az egykori Jugoszlviban. Sznoklatainak szvegt tbb ktetben adta ki. A bezdni sznhzteremben a fiatal mkedvelk rszleteket olvastak fel beszdszvegeibl.
B.
Oldal tetejre
Copyright © Bezdan Web Team