Bezdán informativ honlapja

Utolsó frissítés:
2017. szep. 24.Kultra


Beszmol a bezdni Petfi Sndor Mveldsi Egyeslet s a Helyi Mveldsi Kzssg vi kzgylsrl

A bezdni Petfi Sndor Mveldsi Egyeslet s a Helyi Mveldsi Kzssg 2008. mrcius 11-n kzsen tartotta meg vi kzgylst.
Foki Istvn egyesleti elnk ismertette az egyeslet mlt vi kiadsait s bevteleit, valamint idei kltsgvetsi tervt. Kzlte, hogy a szakcsoportok az idei vben 228 000 dinrbl gazdlkodhatnak. Dr. Pfaff Mihly, a drmai csoport vezetje elmondta, hogy a sznjtszk rszt vettek a Kisoroszon rendezett Vajdasgi Magyar Amatr Sznjtsz Tallkozn; a Kiad a szvem cm zens vgjtkot helyben s vidken ktszer-ktszer, Magyarorszgon pedig hromszor adtk el; fellptek a mrcius 15-ei alkalmi emlknnepsggen s az tsfogat msorban; megszerveztk a Sznhzi Napokat, a szreti blt s a szilveszteri mulatsgot. A nptnccsoport munkjrl Kanizsai Ilona szmolt be. A nptncosok fellptek az tsfogat s a csatornaparti etnofesztivl msorban, valamint vendgszerepeltek Magyarorszgon (Mohcs, Sikls, Veszprm, Budapest) s Horvtorszgban (Plmonostor, Vrsmart). Papp Franciska, az gyes kez asszonyok kzimunkacsoport vezetje kzlte, hogy a tagsg rszt vett a bajsai prln, a Zentn rendezett nemzetkzi kzimunka- s gyjtemnykilltson (MIRK), az jvidki etnofesztivlon s killtott Topolyn, Bajsn, becsn, Zomborban, Bcsalmson s Bezdnban. A Piros rzsa kzimunka- s kzmves csoport tevkenysgt Holpert Rzsa mutatta be. A tagok Bezdnban hatszor, Bcsgyulafalvn ktszer, Vaskton pedig egyszer lltottak ki munkikbl. Rszt vettek a zentai MIRK-en, az becsei s a budapesti szemln, valamint a szreti bl megszervezsben. Rendeztek kt trsasestet. Elltogattak a kalocsai s a kiskunhalasi kzimunka-killtsra. Ruhanemt gyjtttek a bcskossuthfalvi szocilis otthon rszre. A kznsg a kpzmvszeti csoport munkjrl csak annyit tudott meg, hogy tavaly a csatornaparti festtbor szervezsi problmk miatt maradt el.
Dr. Pfaff Mihly az egyeslet idei munkatervvel kapcsolatban elmondta, hogy az egyeslet tovbbra is megszervezi a hagyomnyos kulturlis rendezvnyeket; folynak az j zens vgjtk prbi; a szakcsoportok tagjai az idn fellpnek az els falunapi nnepsgen is.
A kzgylsen rszt vett Sipos Erzsbet, a helybeli kisiskolsok Varzsplca elnevezs, hagyomnyrz csoportjnak egyik vezetje is. Kzlte, hogy a csoport tavaly sikeresen lpett kznsg el Bezdnban, Gomboson, Bcskertesen s Bcsalmson. Megemltette azt is, hogy az iskola pedaggusai kzmbsek munkjuk irnt. A kzgyls elfogadta dr. Pfaff Mihly azon javaslatt, hogy a kisiskolsok csoportja, Varzsplca gyermek sznjtsz csoport nven, az egyeslet keretben, az alapszablyzattal sszhangban, nll szakkrknt mkdhessen.
A mveldsi kzssg mlt vi munkjrl s idei munkatervrl Koletr Jnos tartott beszmolt.

A vitban felszlalk valamennyien elismeren beszltek az egyeslet munkjrl. Koletr Jnos gy vlte, hogy ha a helysgben nagyobb volna az sszefogs s a szolidarts, tartalmasabb mveldsi let bontakozhatna ki. Hangslyozta, hogy a mveldsi kzssg igyekezett minden kulturlis rendezvnynek megfelel anyagi tmogatst biztostani s j kapcsolatokat polni a civil szervezetekkel. Sajnlattal jegyezte meg: az anyagiak hinya tovbbra sem teszi lehetv, hogy a zombori zeneiskola alapfok kpzettsget nyjt, kihelyezett tagozatot mkdtessen Bezdnban.

Dr. Pfaff Mihly elmondta, hogy cskkent az rdeklds a Sznhzi Napok eladsai irnt; az egyeslet drmai csoportja tavaly vidkrl kevesebb meghvst kapott vendgszereplsre, mint a korbbi vekben; a dl-magyarorszgi trsgbl viszont a megszokottnl tbb, vendgszereplsre szl meghvs rkezett. Bejelentette, hogy az egyeslet s a kzssg alapszablyzatban bizonyos mdostsokat kell eszkzlni a kvetelmnyeknek megfelelen.

Kis Istvn az egyeslet idei kltsgvetsi tervt kommentlva kifejtette, hogy a kzsgi kltsgvetsbl szrmaz, szks sszeg miatt nem kell keseregnnk; valsznen az idn is, gy lesz, mint tavaly: a klnbz plyzatokon szerzett tmogatsok lehetv teszik majd, hogy az egyeslet tbbet klthessen a kltsgvetsi tervben feltntetett sszegnl. Hozzfzte mg: szeretn, ha a Petfi Sndor Mveldsi Egyeslet kvetkez vi kzgylsn valamennyi beszmol magyar nyelven hangzana el.
B.
Oldal tetejre
Copyright © Bezdan Web Team