Informativna stranica Bezdana

Poslednji update:
24. sep. 2017.Dobro je znati...

Dan za ljubav

Bio Dan Svetog Trifuna ili Svetog Valentina, ljubav se slavi 14. februara u celom svetu i to je jedan od onih praznika za koji se kae da je vie narodni, nego crkveni. Kako neki smatraju, on je poslednica globalizacije. Meutim, mnogo je i onih koji ga svrstavaju u sasvim novu kategoriju - komercijalne praznike.
Praznik zaljubljenih, odnosno Sveti Valentin ili Sveti Trifun, potie jo iz vremena starih Rimljana, ali se veruje da je nazvan po sveteniku iz treeg veka nove ere, koji je tajno venavao zaljubljene parove, uprkos zabrani rimskog imperatora Klaudijusa Drugog.

Prema nekim legendama, stari Rimljani slavili su boga Luperkusa, zatitnika pastira i njihovih stada od mnogobrojnih vukova, a radi srene i bogate ljubavi, prskali bi zaljubljeni par krvlju rtvenog jareta. Prema drugoj verziji, Dan zaljubljenih potie od praznika posveenog rimskoj boginji Junoni, zatitnici ena i braka.

Legende govore i da su mladii za vreme sveanosti Luperkalije izvlaili iz vra cedulje sa imenima mladih devojaka, pa se verovalo da je, ona ije ime izvuku, njihova sudbina.

U hrianskoj epohi, prema legendama, Valentin je bio svetenik koji je u treem veku nove ere osuen na smrt u Rimu, jer je tajno venavao mlade vojnike. Imperator Klaudijus je, prema toj legendi, zabranio mladiima da se ene, jer je zakljuio da su neoenjeni vojnici bolji ratnici od onih sa enom i porodicom.

Postoje i prie da je Valentin ubijen, jer je pomagao hrianima da pobegnu iz rimskih zatvora. Jedna verzija te legende govori da je, dok je bio u zatvoru, poslao prvu estitku za Dan zaljubljenih uvarevoj erki, koja ga je povremeno poseivala.

Prema drugoj verziji, uvareva erka bila je slepa, a zahvaljujui molitvama zaljubljenog i zatvorenog Valentina, vratio joj se vid. Veruje se i da je Valentin u zatvoru dobijao razne poklone od dece koju je izleio, pa da zaljubljeni zato alju jedni drugima etitke, cvee i slatkie.

Spaljen je navodno 14. februara 269. godine, a nedugo posle smrti, narod ga je proglasio svecem. Kada se u Rimu uvrstilo hrianstvo, svetenstvo je, prema toj legendi, odluilo da ukine paganski praznik ljubavi Luperkalije i pomerilo ga dan ranije, to se poklopilo sa datumom pogubljenja Svetog Valentina.

Prema nekim verovanjima, praznovanje zaljubljenih potie iz srednjeg veka, kada se verovalo da ptice poinju da se pare 14. februara. Od toga navodno potie obiaj slanja estitki.

Prema nekim legendama, Valentin je bio svetenik koga su potovale nesreno zaljubljene devojke. Pre nego to je pogubljen veanjem, zaljubio se u Sibinilu, koja se zatim pobrinula za njegovu sahranu.

Pravoslavni hriani slave 14. februara Svetog Trifuna, roenog u Frigiji u treem veku, za koga se veruje da je bio udotvorac i da je isceljivao bolesne i pomagao siromanima. Prema legendi, on je izleio i erku rimskog cara Gordijana od teke duevne bolesti, a blago koje je za to dobio kao nagradu, razdelio je siromanima. Prema verovanju, Trifun je odbio da se odrekne Hrista u vreme cara Decija, zbog ega je osuen na smrt i pogubljen maem 14. februara 250. godine.

Veruje se i da vinogradari na Svetog Trifuna obilaze vinograde i zalivaju lozu vinom kako bi bolje rodila, pa otuda potie i verovanje da je poreklo tog praznika od grkog boga Dionisa ili Bahusa, zatitnika vinove loze i vina, vinogradara i gostioniara.Tradicija i obiaji su sauvani. To su srca, pokloni, poneki cvet i proaputana nena re. Dodue, oni jesu umotani u ukrasni papir zvani komercijala, ali ne treba zaboraviti na sutinu Dana zaljubljenih, a to je ljubav. Ona je danas sve rea pojava u svojoj izvornoj verziji - istoj i neiskvarenoj. ee uz nju idu odrednice: iz interesa, iz nude,...

Da li je ovek dotle dogurao da mu je potreban odreeni dan u godini koji bi ga podsetio na to da treba da voli?
Izvor: Izvor: www.nsprv.org.rs/www.mycity.rs
Obrada: R.V.

Nazad

Vrh stranice

Copyright © Bezdan Web Team