Informativna stranica Bezdana

Poslednji update:
24. sep. 2017.



Dobro je znati...

ta sve moete da leite medom

Med i drugi pelinji proizvodi predstavljaju pravo bogatstvo prirodnih eera, vitamina, minerala, esencijalnih aminokiselina, enzima, belanevina, eterinih ulja, biljnih antibiotika, hormona.

Zato se i kae da je med i hrana i lek, jer moe da sprei pojavu mnogih oboljenja, ali je i nezaobilazan prirodni lek za mnoge zdravstvene tegobe. O njegovim lekovitim svojstvima i o tome kako ga treba koristiti govori dr Verica Milojkovi, apiterapeut i predsednica Srpskog apiterapeutskog drutva iz Nia. Odavno je poznato da primena meda daje dobre rezultate kod kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja disajnih puteva, ginekolokih i problema sa varenjem, sa bubrezima i mnogih drugih. Ali med treba znati pravilno dozirati.

- Kod gastritisa koji je praen poveanim luenjem eludane kiseline med se uzima dva sata posle jela rastvoren u ai mlake vode. Ako gastritis prati smanjeno luenje hlorovodonine kiseline, med se koristi 15 minuta pre jela rastvoren u ai hladne vode. Savetuje se bagremov, med od nane, livadski ili poljski med.

- Kod upale debelog creva uzimajte gram-dva meda na kilogram telesne teine rastvorenog u 100 mililitara mineralne vode pre obroka, tri puta dnevno. Najbolji je med od nane, kestena, lavande.

- Med deluje kao probiotik, stimulie bakterije organa za varenje, poveava broj mlenih bakterija koje rastu u crevima i proizvodi metabolite koji spreavaju rast patogenih bakterija.

- Kod anemija - malokrvnosti - koriste se tamne sorte meda, zatim livadski, poljski, umski. Boja meda zavisi od koliine mineralnih materija u njemu. Najbolji rezultati leenja dobijaju se korienjem umskog meda, koji sadri 13 puta vie mineralnih materija nego cvetne vrste. Terapijske doze zavise od uzrasta, teine anemije i kreu se od jednog do dva grama na kilogram telesne teine. Med se rastvara u vodi i uzima na prazan eludac sa nekoliko kapi limuna. Terapija traje od tri do est meseci.

- Farmakoloki sastav meda preporuka je i za primenu kod oboljenja srca. Med jaa umorno srce. Savetuje se med od lavande, nane, bagremov, livadski, poljski, i to jedan do dva grama na kilogram telesne teine. Podeljen u etiri doze, rastvoren u ai mlake vode, pola sata pre jela. Dokazano je da med smanjuje nivo holesterola i triglicerida za sedam odsto, a poveava nivo korisnog HDL-holesterola za dva odsto.

- Redovna upotreba meda podie nivo antioksidativnih materija u organizmu. Ovu sposobnost poseduju sve vrste meda, ali najvie med od heljde i suncokreta, a zatim tamne vrsta livadskog meda. Redovno uzimanje smanjuje rizik od nastanka bolesti izazvanih oksidativnim stresom (kardiovaskularne i neurodegenerativne bolesti, tumori, katarakta, dijabetes, reumatoidni artritis).





Pravila za uvanje i korienje


- Med upija vlagu, zato ga treba uvati u staklenoj ambalai van domaaja svetlosti i visoke temperature.

- Antimikrobna svojstva se gube ako se med stavlja u vrelo mleko ili aj.

- Med se uzima iskljuivo drvenom ili plastinom kaikom.

- Rastvara se u ai mlake vode i koristi pola sata pre jela. Najgore je med uzeti kaikom, a potom popiti vodu. Med poseduje veliku specifinu teinu, te kada kao takav padne na dno eluca, oduzima vodu sluzokoi i oteuje je. Takvim nainom uzimanja od prisutnih eera dobijamo samo kalorije, a ne i korisne materije.




Izvor: www.blic.rs


Nazad

Vrh stranice





Copyright © Bezdan Web Team