Informativna stranica Bezdana

Poslednji update:
24. sep. 2017.Naa svakodnevica


Nikolina najbolji besednik u Vojvodini 2011U novosadskoj Gimnaziji "Svetozar Markovi" 24. februara 2011.g.odrano je takmienje u besednitvu uenika vojvoanskih srednjih kola. Ovo takmienje je jedinstvena manifestacija iz oblasti retorike i besednitva u pokrajini, a uenici su se nadmetali u dve discipline - govori na zadatu temu i improvizovani govori koji se piu na zadate pojmove neposredno pre poetka takmienja.

Takmienju, koje je odrano pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i Gradske uprave za obrazovanje, a sprovedeno u organizaciji Gimnazije "Svetozar Markovi" iz Novog Sada, prisustvovao je i lan Gradskog vea za obrazovanje Milan uki.

- Drago mi je to je svake godine u porastu broj srednjih kola iz cele Vojvodine koje su zainteresovane za uee na ovom takmienju. Broj prijavljenih kandidata govori o tome da je motiv inspirativan i potvruje da u naem okruenju ima mnogo talentovanih mladih ljudi koji ele na jedan drugaiji nain da izraze svoja razmiljanja, ponude svoju viziju i da se u lepoj retorikoj disciplini kao to je govornitvo bore svojim kvalitetima i vrednostima za to vii plasman na ovom tradicionalnom takmienju - izjavio je Milan uki.

Takmiare je ocenjivao struni iri u sastavu prof. dr Sreten Petrovi, redovni profesor Filolokog fakulteta u Beogradu, doc. dr Sofija Koniar, docent na filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Vesna drnja profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.Na takmienju su uestvovale gimnazije i srednje kole iz Novog Sada, Sombora, Zrenjanina, Subotice, Paneva, Vrbasa, Bake Topole, Sremskih Karlovaca i Titela. Na toj jedinstvenoj manifestaciji iz oblasti retorike i besednitva u pokrajini, uenici su se nadmetali u dve discipline - govori na temu "ovek je mera svih stvari" i extempore - improvizovani govori koji se piu na zadate pojmove neposredno pre poetka takmienja.

Naa Bezdanka, uenica somborske Gimnazije "Veljko Petrovi", Nikolina Strigi, jo jednom je postigla panje vredan rezultat osvojivi prvo mesto za besedu na zadatu temu.
"Imali smo govor na zadatu temu, i tu su birali najbolje po dva kriterijuma: po sadraju teksta i po estetsko-umetnikim elementima. Jo u decembru smo dobili temu 'ovek je mera svih stvari' i na osnovu toga je svako sastavio svoj govor. Ja sam osvojila prvo mesto zbog estetsko-umetnikih elemenata. Bilo je 24 uesnika, od kojih je nas 11 uestvovalo jo i u improvizovanoj temi. 15 minuta pre takmienja, zadali su nam temu MOSTOVI, pa smo i na tu temu besedili. Govor je bio ogranien na maksimum 5 minuta", kae naa ampionka besednitva Nikolina.

Da podsetimo, u poslednjih nedelju dana, Nikolini je ovo drugi veliki uspeh. Odlinim nastupom na Optinskom takmienju, ona je ostvarila plasman i na Zonsku smotru najboljih recitatora, koja e biti odrana 7. marta u Subotici.
R.V.Vrh stranice


Copyright © Bezdan Web Team